- 18 października, 2023
Zdrowie może być smakowite!
W świetlicy szkolnej, uczniowie z klasy IIIa, b, c, IV i I c, d uczestniczyli w cyklu zajęć o zdrowym odżywianiu. Na podstawie prezentacji multimedialnej o zdrowym odżywianiu dzieci poznały zasady zdrowego odżywiania i jakie składniki pokarmowe powinny być dostarczone do organizmu w okresie wzrostu i rozwoju dziecka. Zbilansowania dieta, aktywność fizyczna to klucz do sukcesu. Dzienny jadłospis powinien dostarczyć wszystkie makroskładniki tj. białka, tłuszcze i węglowodany w odpowiednich proporcjach. W jadłospisie nie może zabraknąć warzyw i owoców i powinny one stanowić połowę „ zdrowego talerza”. Dzieci oglądały film pt. „ 10 zasad zdrowego żywienia”. W grupach wykonali piramidę zdrowego żywienia, rozwiązali kody zdrowia i wykonali wykreślankę wyrazową , w której ukryte były owoce i warzywa. Rozwiązaniem było hasło „ W zdrowym ciele zdrowy duch”.
Dzieci z kl I c , d wykonały plakat o owocach i warzywach, produktach przetworzonych i nieprzetworzonych oraz wykonały talerz zdrowego odżywiania.
RECEPTA NA ZDROWIE
- Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem
- Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony
- Pięć posiłków w ciągu dnia jest na szóstkę
- Jedz o stałych porach i nie spiesz się
- Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości
- Mięso, jaja czy ryby-możesz wybierać
- Pamiętaj o kaszach, jedz chleb pełnoziarnisty nie bułeczki
- Posiłek obiadowy to zapas energii na aktywne popołudnie
- Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem
- Czystą wodą gaś pragnienie
- Ruch na co dzień, słodycze od święta
Małgorzata Broczkowska
Izabela Cymer